Насловна               >>
__________________________________

О нама                   >>
__________________________________

Уџбеници                  >>
__________________________________

Остала издања       >>

АУТОРИ                       >>

Књижаре                    >>
__________________________________

Контакт                        >>
__________________________________

 
 

Аутори:

Снежана Ферјанчић

Данијела Стефановић

Зорица Недељковић

Радивој Радић

Марко Шуица

Радош Љушић

Љубодраг Димић

Владика Игнатије Мидић

Јелена Луковић

Александар Крстић

Биљана Крстић

Љиљана Живковић

Ана Алексић

Ненад Живковић

Јасмина Милановић 

 

Уредници:

Радомир Поповић

Радош Љушић

 
 
 

Аутори
 

Снежана Ферјанчић

Рођена је 1967. године у Београду. Завршила је студије историје на Филозофском факултету у Београду, где је магистрирала и докторирала. Доцент је на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду, где предаје Римску историју. Радила је у Балканолошком институту САНУ и предавала на Филозофском факултету на Палама и у Бања Луци. Заједно са Татјаном Катић, Данијелом Стефановић и Зорицом Недељковић била је аутор неколико уџбеника за историју за пети разред основне школе и први разред гимназије. Аутор је више радова из историје римске владавине на  Балканском полуострву, а превела је и публиковала дела цара Августа.

 

Издавачка кућа
ФРЕСКА

Тел.:  011/ 405-6164
Факс: 011/
405-6164

 

info@freska.rs

 

engleski@freska.rs

 
 

Списак књижара

 
 

Наруџбеница за књижаре

 
 

ONLINE-prodaja

 
 

ИК КЛЕТТ

 
 

ИК ЛОГОС

 

 

  Горе   

 

Данијела Стефановић

Рођена је у Пожаревцу 1973. године. Студије историје завршила је на Филозофском факултету у Београду, где је магистрирала и докторирала. Доцент је на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду, где предаје историју старе Грчке и старог Истока. Стручно усавршавање из египтологије обавила је у Бечу и Хамбургу. Публиковала је неколико монографија и више радова из египтологије на страним језицима и на српском језику, и била је један од коаутора (С. Ферјанчић, З. Недељковић) уџбеника историје за пети разред основне школе.

 
 

  Горе   

 

Зорица Недељковић

Рођена је 1967. године у Београду, где је завршила студије историје на Филозофском факултету. Ради као наставник историје у основној школи Милош Црњански и у приватној филолошкој гимназији Професионал у Београду. Заједно са Д. Стефановић и С. Ферјанчић била је аутор уџбеника из историје, историјске читанке и историјског атласа и приручника за наставнике историје за пети разред основне школе.

 
 

  Горе   

 

Радивој Радић

Рођен је 1954. године, а дипломирао je, магистрирао и докторирао на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду. Боравио је на научном усавршавању у Атини и у Дамбартон Оукс у Вашингтону (САД). Редовни је професор Филозофског факултета у Београду и шеф Катедре и семинара за византологију. Предаје Историју Византије и на Филозофском факултету у Бања Луци, Косовској Митровици и у Источном Сарајеву (Пале). Гостујући је професор на Православном богословском факултету у Београду.

Објавио око сто педесет научних и стручних радова у домаћим и иностраним часописима. Превасходно се бави позновизантијском историјом и везама између Византије и јужнословенских земаља у касном средњем веку, као и темама из свакодневног живота у византијском свету.

 За књигу Време Јована V Палеолога (1332-1391) добио је Октобарску награду града Београда за науку, а за књигу Страх у позној Византији, 1180-1453, I-II  награду Вукове задужбине за науку.

 
 

  Горе   

 

Марко Шуица

Рођен је 1967. године у Београду, где је завршио студије историје на Филозофском факултету, потом магистрирао и докторирао. Доцент је на катедри за Историју српског народа у средњем веку на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду и Бања Луци. Активно је учествовао у изради школских програма, уџбеника и стручној обуци наставника историје. Аутор је и коаутор више уџбеника и приручника за предмет историја, како за основне, тако и за средње школе. Учествовао је на више међународних пројеката, семинара и радионица посвећених настави историје. Био је стручни координатор тима за израду стандарда за крај обавезног образовања за предмет историја. Аутор је више запажених радова из области историје српског народа у Средњем веку.

 
 

  Горе   

 

Радош Љушић

Рођен је 22. новембра 1949. године у Истоку (Метохија). Студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду, где је магистрирао и докторирао. Редован је професор на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду и шеф је Катедре за Историју српског народа у Новом веку.

Био је председник Друштва историчара Србије, члан је  редакција неколико историјских часописа, затим Одбора за проучавање Српске револуције и Одбора за 19. век САНУ и уредник више библиотека разних издавача.

Био је народни посланик 2003/4. године. Дужност Директора Завода за уџбенике и наставна средства обављао је од 2004. до 2008. године.

За први том књиге Вожд Карађорђе добио је Награду за науку Вукове задужбине (1993), а за Књигу о Начертанију  Октобарску награду града Београда (1994). Добитник је више признања, међу њима Златног беочуга Културно-просветне заједнице Београда и Ордена Светог Саве Српске православне цркве.

Радош Љушић бави се историјом српског народа у 19. и 20. веку. Његова библиографија броји више 500 библиографских јединица, од тога 38 посебних издања. Аутор је уџбеника за трећи разред гимназије и више наставних средстава (родослова, историјских карата и др.). Осмислио је и био главни уредник Школског свезнања, Београд 2007 и Енциклопедије српског народа, Београд 2008.

 
 

  Горе   

 

Љубодраг Димић

Рођен је 1956. године у Земуну. Студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду, где је магистрирао и докторирао. Радио је у Институту за историју радничког покрета Србије у Београду, а сада је редовни професор на Одељењу за историју Филозофског факултета и шеф Катедре за историју Југославије. Један је од оснивача Центра за савремену историју Југоисточне Европе и руководилац Центра за историју Југославије и хладног рата. Учесник је више научних скупова у земљи и иностранству и члан је више редакција историјских часописа. Боравио је на усавршавању у Лондону, Брауншвајгу и Екатеринбургу.

Његова истраживања усмерена су на изучавање историје Југославије и Балкана, посебно односа политике и културе, историје друштава и држава, међународних односа и историје историографије.

Љубодраг Димић аутор је петнаест књига и више од 200 научних радова.

 
 

  Горе   

 

Владика Игнатије Мидић

Проф. др Игнатије (Мидић) је епископ пожаревачко-браничевски и редовни професор догматике на Православном богословском факултету у Београду. Рођен је, као Добривоје, 17. октобра 1954, у Кнез Селу, код Ниша. После осмогодишње школе, коју је завршио у родном месту, уписао се у богословију у Београду 1969, коју је завршио 1974. Студије теологије је наставио 1976, на Богословском факултету СПЦ у Београду и окончао их 1980. године.

По благослову епископа нишког Иринеја (садашњег српског патријарха) и по препоруци Светог Aрхијерејског Синода, одлази 1981. на постдипломске и докторске студије из систематске теологије, на Православном богословском факултету у Атини. Богословље Светог Максима и богословље митрополита Јована (Зизијуласа), на њега су оставили најдубљи траг. После докторских студија и одбрањене дисертације епископ Игнатије се враћа у отаџбину и готово одмах по повратку, 1988, изабран је за доцента на Православном богословском факултету у Београду, прво за предмет етику, а потом, и за догматику. Замонашио се 1991. Исте године је рукоположен за јерођакона, а затим и јеромонаха. Иако веома млад о. Игнатије је изабран за епископа браничевског 1994. Његовом избору за архипастира Цркве Христове обрадовале су се Цариградска патријаршија и Атинска архиепископија, што су потврдили и кроз своје представнике на његовој хиротонији.

Од тада, живи и ради у Пожаревцу. Аутор је великог броја научних монографија и студија (издвајамо књиге Сећање на будућност, Пожаревац, 20092 и Биће као есхатолошка заједница, Пожаревац, 2008. године), плана, програма и свих уџбеника Православног катихизиса (од 2001).

 
 

  Горе   

 

Јелена Луковић

Рођена је 1979. године у Београду. Завршила је студије географије на Географском факултету у Београду, где је магистрирала и пријавила докторску тезу. Асистент је на Катедри за физичку географију Географског факултета у Београду. Радила је као професор географије у Британској интернационалној школи. Ментор је у Регионалном центру за таленте у области географије. Учествовала је на многим научним скуповима и школама у земљи и иностранству. Добитник је стипендије Фонда Краљевског Дома Карађорђевића. Аутор је уџбеника за географију за пети разред основне школе.

 
 

  Горе   

 

Александар Крстић

Рођен је у Београду 1971. године .Студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду, где је и магистрирао. Запослен је у Историјском институту. Бави се средњовековном историјом, српско-угарским односима  и историјском географијом. Аутор је две монографије и већег броја научних радова, историјских карата и лексикографских одредница.

 
 

  Горе   

 

Биљана Крстић

Рођена је у Сјеници 1973. године. Студије историје завршила је на Филозофском факултету у Београду. Запослена је као професор историје у Првој београдској гимназији. Била је рецезент већег броја уџбеника и приручника за основне школе и гимназије. Аутор је приручника за наставнике историје за шести и осми разред основне школе. Сарађивала је у предметној комисији за историју Министарства просвете током 2003. и 2004. године.

 
 

  Горе   

 

Љиљана Живковић

Рођена је 1959. године у Београду. Завршила је студије географије на Географском факултету Универзитета Београду, где је магистрирала и докторирала. Доцент је на Катедри за методику наставе на Географском факултету у Београду. Била је стручни  координатор и предавач  на више  семинара и радионица посвећених настави географије. Преседник је Комисије за лиценце за географију  Министарства за образовање Републике Србије.  Аутор је више од 40  радова који се баве проблематиком наставе географије. Ментор је више мастер, магистарских и докторских радова из области наставе географије. Гостујући је предавач на Учитељском факултету у Београду и Вршцу. Један је од коаутора (А. Алексић, Н. Живковић) уџбеника и радне свеске за осми разред основне школе.

 
 

  Горе   

 

Ана Алексић

Рођена 1976. године у Крагујевцу, где је похађала основну школу и гимназију. Завршила је студије географије на Географском факултету у Београду. Радила је у неколико београдских основних и средњих школа. Данас ради у Архитектонско-техничкој школи у Београду. Била је стипендиста града Крагујевца, Краљевине Норвешке и Crady банке. Аутор је неколико пројеката из области екологије и заштите животне средине. Иза себе има пројекат и књигу Енергија за нови миленијум, која је урађена у сарадњи са Општином Звездара (Београд) под покровитељством Скупштине града Београда. Један је од аутора пројекта „На улицама нашег града“ који је одобрен од стране градског секретаријата за заштиту животне средине. Од 2005. године је ораганизатор и координатор смотре истраживачких радова под називом „Истраживањем до знања“.

 
 

  Горе   

 

Ненад Живковић

Рођен је 1966. године у Ћуприји. Завршио је студије географије на Географском факултету у Београду, где је магистрирао и докторирао. Доцент је на Катедри за физичку географију Географског факултета у Београду. Објавио је значајан број радова из физичке географије, нарочито из хидрогеографије која му је ужа специјалност. Један је од коаутора (Љ. Живковић, А. Алексић) уџбеника и радне свеске за географију за осми разред основне школе.

 

  Горе   

Јасмина Милановић

Рођена је 1963. у Панчеву. Студије историје завршила је на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду, где је магистрирала и докторирала. Радила је као професор историје у Филолошкој гимназији и као уредник за историју у Заводу за уџбеникеу Београду. Стекла је звање виши научни сарадник и ради у Институту за савремену историју у Београду. Аутор је више монографија, научних студија и чланака и педагошких приручника за наставнике. Учествовала је у више међународних и домаћих пројеката, семинара и радионица посвећених настави историје.

 

  Горе   

 

 

 

 

 

 

 

 

Набавите

Наша издања можете набавити у великом броју књижара широм Србије.

 

Списак књижара

 
 

Наруџбеница

 
   

Лиценца

Дозвола за издавање уџбеника Издавачке куће Фреска

 

Лиценца - pdf

 
   

Решења

Решења Министарства просвете о одобравању уџбеника Издавачке куће Фреска

 

Решења 

 

 

 
 
  |   НАСЛОВНА   |   О НАМА   |   УЏБЕНИЦИ   |   ОСТАЛА ИЗДАЊА   |   АУТОРИ   |   НАРУЧИВАЊЕ   |   КОНТАКТ   |
 
Copyright © 2010  Издавачка кућа "Фреска "   All Rights Reserved, Designed by Ivana Dj