Наручите на еКњижари

Вести

26.05.2020.

Обрнута учионица – када теорију замени пракса

Обрнута учионица – када теорију замени пракса

Будући да се ближи крај наставне године, која је била пуна изазова и за наставнике и за ученике, на ред долази закључивање оцена. У претходном тексту писали смо шта подразумева препоручено формативно оцењивање и како ће се ове године закључивати оцене. Овог пута желели бисмо да вас упознамо са једним потпуно другачијим начином организације часа, који можете примењивати током следеће школске године, када дође време да у теорију уведете и мало праксе.

Као наставници и методичари, сусретали смо се са различитим методама и приступима настави. Међутим, на крају свега ипак изаберемо оне који нама највише одговарају, јер чињеница је да боље радимо свој посао ако користимо средства која су нама погодна. А шта ако постоји могућност да не мора сваки дан да нам буде исти, да не знамо како ће ученици реаговати на одређене задатке, које ће оцене отприлике добити, ко ће бити најбучнији, а кога ћемо морати додатно да молимо да проговори покоју реч.

open book of fantasy stories

Уместо да почнемо тиме шта ће ученици добити овим, прво ћемо погледати шта мењање приступа доноси наставнику. Конкретно, позабавићемо се концептом обрнуте учионице. Зачетницима ове методе сматрају се Џон Бергам и Арон Самс, који су објавили књигу са насловом Flip your classroom.

Нисте очекивали да би и физичко васпитање могло да се предаје на овај начин? Овде бих се вратила на природу нашег посла као наставника и учитеља – ми га сами креирамо и постоји вероватно безброј начина за то, само је потребно да истражујемо и покушавамо да нађемо најбољи приступ за наше ученике, али и за нас. Балансирањем оба, плодови рада биће барем двоструки – нама ће донети задовољство сама чињеница да ипак можемо да научимо наше ученике не само градиво већ и оно што је много теже научити, али и важније, а то је како да уче и размишљају критички.

Концепт обрнуте учионице подразумева потпуно окретање наопачке. Дакле, све оно што традиционално радимо на часу, пребацујемо на рад код куће, док оно што уобичајено задајемо за домаћи, сада обрађујемо на часу. Активности радимо на часу, а предавање је остављено ђацима да пређу код куће својим темпом и начином.

То би за наставника значило да има простора да се посвети оном делу градива који представља проблем за ученике, уместо да време улаже у излагање свега што треба да се савлада. Са наставничког гледишта то даје потпуно нови тон настави и сваком часу, а са ученичког то представља усвајање градива кроз асоцијације и критичко мишљење.

Кратку презентацију о овом концепту можете погледати овде. Како бисмо додатно диференцирали традиционалну и обрнуту учионицу, можемо их упоредити. Док традиционалну учионицу видимо као место где наставник преноси знање ученицима, најчешће предавањем ученицима градива на табли, код обрнуте учионице наставник представља неку врсту медијума који има сврху у томе да као део целе групе која се налази у тој учионици помаже тамо где је то потребно. Дакле, ученици сами долазе до закључака док наставник усмерава потребним информацијама и додатним примерима. Акценат је и на интерактивности и комбинацији различитих алата. Детаљније о томе можете погледати овде, а испод је детаљнији приказ онога шта представља ова учионица.

Овакав приступ има многобројне предности и за наставника и за ученика, иако на самом почетку делује, пре свега, неуобичајено. Због тога постоји много литературе која може бити од помоћи, а за почетак предлажем овај чланак.

Помоћу свих доступних алата, искустава и вештина, овим приступом бисмо могли да подигнемо наставу на нови ниво и промовишемо различите типове учења, а пре свега савладавање градива које ће бити применљиво и у каснијем образовању.

Ања Думановић

Уредник дигиталних издања