Наручите на еКњижари

Вести

18.08.2023.

Уџбеник Свет око нас 1 у ужем избору за најбољи европски уџбеник

Уџбеник Свет око нас 1 у ужем избору за најбољи европски уџбеник

У конкуренцији од 32 издавача из 20 земаља, уџбеник Свет око нас за први разред основне школе Издавачке куће „Фреска“, ауторки Марије Бастић и Славице Гомилановић, ушао је у ужи избор за Најбољи европски уџбеник (BELMA) у категорији издања за ученике узраста до 7 година.

Награда „Најбољи европски уџбеник” додељује се најквалитетнијим и најкреативнијим издањима европских издавача, а ову престижну награду додељују три интернационалне организације: Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија (IARTEM) и Европско удружење издавача уџбеника (EEPG).

Ове године европски издавачи конкурисали су са чак 57 издања, а осам чланова међународног стручног жирија имало је тежак задатак да изабере најбоље који ће ући у ужи избор.

Оваква позиција, истичу ауторке, указује на квалитет овог уџбеника које прати најсавременије токове у образовању.

Оне наводе да је у Свет око нас 1 унето је дугогодишње искуство у раду са ученицима у великој градској и малој сеоској школи. Тако је, кажу, и настао подстицајан и занимљив уџбеник који омогућава ученицима да, корак по корак, стекну знање о свету који их окружује.

Једна од првих ставки која издваја овај уџбеник је то што представља одлично наставно средство за учитеље које на високом нивоу испуњава све стандарде квалитета уџбеника, а уједно је веома подстицајан за ученике. Као сваки савремени уџбеник, и Свет око нас 1 одликује активан приступ који подстиче критичко размишљање. Ту су различити истраживачки задаци, огледи и занимљиви текстови и за оне који желе да сазнају нешто више – објашњавају ауторке.

Финална објава победника и проглашење најбољег европског уџбеника на овом конкурсу биће одржана на Франкфуртском сајму књига, 18. октобра 2023.